"Ook de G20 moet crisismaatregelen nemen"

Europees president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso vragen in een brief aan de leden van de G20 om inspanningen te leveren bovenop het reddingsplan voor de eurozone dat de voorbije week werd uitgetekend.
Barroso en Van Rompuy op de eurotop van woensdag

Komende donderdag en vrijdag is er een top van de G20 in het Zuid-Franse Cannes. De G20 bestaat uit 19 landen en de Europese Unie. Samen vertegenwoordigen de leden 90 procent van het wereldwijde bruto nationaal product en 80 procent van de wereldhandel.  De G20 komt jaarlijks samen en bespreekt het internationale financiële systeem.

Van Rompuy en Barroso willen, met 2 Europese toppen over de redding van de euro net achter de rug, hun collega's duidelijk maken dat er ook in de rest van de wereld inspanningen nodig zijn. "Veel van de onevenwichten uit het pre-crisistijdperk moeten nog worden aangepakt", schrijven ze.

"De belangrijkste bijdrage van de EU aan de top in Cannes is het pakket om de stabiliteit van de eurozone te vrijwaren", stellen ze. "Maar er moet nog meer gedaan worden op globaal niveau." Zonder China bij naam te noemen, halen Van Rompuy en Barroso de ondergewaardeerde Chinese munt aan en de te lage binnenlandse spaartegoeden in sommige andere economieën.

In Cannes moet de G20 maatregelen nemen om het vertrouwen in de economie te helpen herstellen, om duurzame groei en jobcreatie te ondersteunen en om de financiële stabiliteit te vrijwaren, aldus Van Rompuy en Barroso.

Een van de maatregelen die de euroleiders enkele dagen geleden troffen, is de uitbreiding van het noodfonds EFSF. Ze willen onder meer een investeringsvehikel creëren waar groeilanden als China en Brazilië in kunnen stappen. Het is nog onduidelijk of die landen dat ook daadwerkelijk zullen doen. Op de G20-top zouden de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie echter niet actief op zoek gaan naar concrete investeringen, luidt het.