Assad: "Willen jullie een nieuw Afghanistan?"

De Syrische president Bashar al-Assad waarschuwt dat een internationale interventie in zijn land "de hele regio in brand zal zetten". Hij doet dat in een interview met de Britse krant The Sunday Telegraph. Het is zijn eerste gesprek met een buitenlands medium sinds het begin van de opstand.
Bashar al-Assad

De reactie van Assad komt er omdat steeds meer demonstranten een vliegverbod vragen boven Syrië. Ze vrezen dat het regime door het steeds toenemende geweld de luchtmacht zal inzetten tegen burgers. Het instellen van zo'n no-flyzone was de eerste stap in de internationale interventie tegen het regime van Moe'ammar al-Khaddafi in Libië. Assad wil dan ook een waarschuwing sturen aan het Westen om zich afzijdig te houden.

Volgens de Syrische president zal een interventie "een tweede Afghanistan" veroorzaken. "Syrië is nu de spil binnen de regio. Het is een breuklijn en als je met de grond speelt, veroorzaak je een aardbeving. Willen jullie een nieuw Afghanistan, of 10 Afghanistans?", zegt hij in het interview met The Sunday Telegraph.

Ik zal niet dezelfde weg opgaan als Moebarak of Khaddafi, zo laat de president weten. "Syrië verschilt in elk opzicht van Egypte, Tunesië of Jemen. Onze geschiedenis is anders. Het politieke systeem is anders."

Assad geeft toe dat er in het begin van de opstand “veel fouten” zijn gemaakt door zijn ordetroepen. "Maar nu worden er alleen nog terroristen geviseerd", klinkt het. “Daarom zijn er veel minder gevechten in de straten.”

De president zegt ook dat er al zes dagen na het begin van de opstand gestart is met hervormingen en dat de protesten daardoor fel geminderd zijn. Dat er sindsdien nauwelijks iets is veranderd, wijt hij aan de “ingewikkelde maatschappij” van Syrië.

Dat de Syrische bevolking hem weg wil, is volgens Assad niet correct. "Als je niet geliefd bent bij het volk -verkozen of niet- dan zal je afgezet worden. Het belangrijkste element om populair te zijn is je persoonlijke leven. Ik leef een normaal leven. Ik rijd zelf met de auto en breng zelf mijn kinderen naar school. Dat is waarom ik zo populair ben."

Volgens de VN zijn al zeker 3.000 burgers omgekomen bij de bloedige onderdrukking van het volksprotest in Syrië. Duizenden anderen zitten in de cel. Afgelopen vrijdag zijn volgens oppositiegroeperingen nog 40 demonstranten gedood door de troepen van het regime.

De Arabische Liga heeft intussen intussen nogmaals het geweld van de voorbije dagen veroordeeld. "We zien niet dat de Syrische leiding ook maar enige vooruitgang maakt", klinkt het bij de organisatie van Arabische landen, die een einde vraagt aan het bloedvergieten.