Electrabel wil duidelijkheid over toekomst energiesector

Electrabel wil dat de onderhandelaars snel duidelijkheid scheppen over de toekomst van de energiesector. Vrijdag zaten de onderhandelaars samen over de nucleaire rente die Electrabel moet betalen en de kernuitstap. Over dat laatste bleef er na afloop onduidelijkheid bestaan en dat is jammer, zegt Electrabel.

Electrabel betreurt "de indruk van grote verwarring" over de toekomst van de kernenergie. Er heerst nog steeds onduidelijkheid over de geleidelijke sluiting van de kerncentrales vanaf 2015.

"Wat Electrabel vraagt is een duidelijke en een definitieve beslissing. Het gaat over een belangrijke beslissing, waar de afgelopen jaren 500 miljoen euro in geïnvesteerd is en waar we klaar staan om een beslissing te nemen om een miljard euro te investeren", zegt woordvoerder Lut Vande Velde. Ze wijst erop dat als de beslissing valt om de kerncentrales te sluiten België een groter importland zal worden. Dat zal een negatieve impact hebben op CO2-balans maar ook op de productie van elektriciteit. Want als de productie stijgt, zullen ook de prijzen stijgen, aldus Vande Velde.

Ook over de nucleaire rente zelf, het aandeel van de winst uit afgeschreven kerncentrales dat de energieproducenten moeten afstaan, blijft onduidelijkheid bestaan. Eerder viel in dat verband al het bedrag van 750 miljoen euro.

België is één van de duurste landen voor elektriciteit, door een gebrek aan concurrentie en door hoge tarieven voor btw en distributie.

Vanmiddag vergaderen formateur Di Rupo en de onderhandelaars voort. Ze praten dan over de hoofdstukken overheidsbedrijven, steun aan ondernemingen en maatschappelijke integratie.