Grootscheepse alcoholcontroles in Antwerpen

In de provincie Antwerpen zijn afgelopen nacht grote alcoholcontroles gehouden. Op 65 plaatsen moesten bestuurders blazen. De grootscheepse controleactie viel samen met de start van de nieuwe Wodca-campagne. Die richt zich specifiek tot jongeren en roept hen op om niet mee te rijden met een dronken bestuurder.

Gouverneur Cathy Berx gaf de aftrap voor de nieuwe Wodca-campagne. Ze presenteerde gelijk ook de resultaten van een enquête over het onderwerp. Uit die rondvraag bij 1.404 jongeren uit de doelgroep tussen 17 en 25 jaar blijkt dat zowat 90 procent niet zou meerijden met een bestuurder onder invloed. Van de ondervraagde jongeren zou 95,5 procent een dronken bestuurder aanspreken op zijn toestand en 93,1 procent zou een andere manier zoeken om thuis te raken.

Zowat 85,5 procent van de jongeren rijdt niet mee met een bestuurder onder invloed, zelfs als hun vrienden dat wel doen en 93,8 procent van de doelgroep vindt rijden onder invloed hoe dan ook onaanvaardbaar. Uit de enquête blijkt voorts dat vooral vrouwelijke passagiers (92,8 procent) zich nog net iets bewuster zijn van het probleem dan hun mannelijke collega's (83,7 procent). Zij kiezen sneller voor een veilige oplossing als blijkt dat de bestuurder onder invloed is.

De nieuwe Wodca-campagne mikt op het behoud en zelfs een verbetering van dat positieve passagiersgedrag. De campagne bestaat uit affiches, bierkaartjes, een interactief gedeelte, een gadget en een Facebook-profiel. Nuchtere bestuurders en passagiers die meerijden met een nuchtere bestuurder krijgen een kaarsje met daarop de boodschap "Ga niet licht over je toekomst".

Aantal weekendongevallen gedaald in Antwerpen

Gouverneur Cathy Berx deelde ook de Wodca-resultaten van de eerste 9 maanden van 2011 mee. In die periode zijn al meer dan 130.000 automobilisten gecontroleerd. Uit de cijfers blijkt dat het aantal weekendongevallen is verminderd. Er waren 483 ongevallen, dat zijn er 44 minder dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Ook het aantal dodelijke slachtoffers is afgenomen, 11 tegenover 15, alsook het aantal lichtgewonden. Vijf procent van de gecontroleerde bestuurders blies positief, ook dat is een lichte daling. 263 bestuurders moesten een speekseltest afleggen en 99 daarvan (37,6 procent) werden positief bevonden.