Luchtvaartmaatschappij Qantas herneemt vluchten

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft haar vluchten hernomen, nadat de vloot bijna het hele weekend aan de grond was gebleven. Het kan wel nog tot woensdag duren voor Qantas volgens de normale planning vliegt.

Zaterdag had Qantas aangekondigd alle vluchten aan de grond te houden vanwege de aanslepende sociale conflicten. De vakbonden houden rollende stakingen en het personeel weigert overuren.

De vakbonden zijn boos omdat Qantas in augustus aankondigde dat het zijn verlieslatende overzeese operaties zou hervormen door een in Azië gevestigde dochteronderneming op te richten. Dat zou zo'n 1.000 van de 35.000 jobs kunnen kosten. Nog in augustus maakte de maatschappij bekend dat de jaarwinst meer dan verdubbeld was tot 250 miljoen Australische dollars, zo'n 190 miljoen euro.

Een Australische arbeidsrechtbank had de luchtvaartmaatschappij Qantas bevolen opnieuw te vliegen en de vakbonden opgeroepen hun acties bij de grootste Australische luchtvaartmaatschappij te beëindigen.