Noordoosten VS kreunt onder de sneeuw

Het noordoosten van de Verenigde Staten heeft te kampen met onverwachte en zware sneeuwstormen. In sommige streken ligt de sneeuw tot een halve meter hoog. Drie mensen zijn al omgekomen, meer dan 2 miljoen huishoudens zitten zonder stroom. Ook het luchtverkeer ondervindt zware hinder.

In Colchester in de staat Connecticut kwam een man om toen zijn wagen begon te slippen op een spekgladde weg. In Temple, Pennsylvania, stierf een 84-jarige een boom op zijn huis viel. De boom had het begeven onder het gewicht van de sneeuw. In Springfield, Massachusetts kwam een twintiger om door elektrocutie.

De omvang en hevigheid van de sneeuwstorm verrast. De sneeuw strekt zich uit over de staten New England, Pennsylvania, Virginia, West-Virginia, Maryland en Massachusetts. Ook in de hoofdstad Washington ligt er sneeuw. En ook het tijdstip is ongewoon vroeg. In steden als New York of Boston valt de eerste sneeuw gewoonlijk eind november of begin december.

Op heel wat plaatsen is er ook geen elektriciteit. Elektriciteitsdraden begaven het onder de sneeuw of het ijs, of werden afgerukt door vallende bomen of palen. Zo'n 2 miljoen huishoudens hebben noodgedwongen de nacht in de kou doorgebracht.

Ook het vliegtuigverkeer heeft te kampen met aanzienlijke vertragingen, zeker 1.000 vluchten zijn afgelast. Vele duizenden reizigers op weg om Halloween te gaan vieren zijn er gestrand. Enkele luchthavens moesten zelfs tijdelijk de deuren sluiten.