Rosen Plevneliev wordt nieuwe Bulgaarse president

In Bulgarije heeft Rosen Plevneliev, de kandidaat van de centrumrechtse partij GERB, het gehaald bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Volgens een exitpoll heeft hij meer dan 55 procent van de stemmen op zijn naam gekregen.
Rosen Plevneliev

Ex-minister van Buitenlandse Zaken Ivaïlo Kalfin, de socialistische rivaal van Plevneliev, zou tussen de 44 en 45 procent van de stemmen gehaald hebben. De definitieve resultaten worden morgen verwacht. Plevneliev wordt de opvolger van de socialist Georgi Parvanov, die na 10 jaar als president niet meer herkiesbaar was.

De overwinning van Plevneliev maakt de pro-Europese en centrumrechtse partij GERB oppermachtig in Bulgarije. De partij heeft in het parlement al bijna een absolute meerderheid en levert ook de premier, Bojko Borisov. De presidentsverkiezingen werden dan ook gezien als een populariteitstest voor hem.

Plevneliev wil onder meer dat Bulgarije, een lid van de Europese Unie, toetreedt tot de Schengenzone, het gebied zonder paspoortcontroles aan de grenzen. Hij heeft ook beloofd om de corruptie aan te pakken. De functie van president is in Bulgarije wel grotendeels ceremonieel.