13 jaar voor Gentse verpleger na verkrachting

In Gent is een 24-jarige verpleger veroordeeld tot 13 jaar cel wegens ontvoering, verkrachting en foltering van een 17-jarig meisje. Dat gebeurde na het openingsfeest bij de start van het academiejaar vorig jaar.

Twee vrienden lokten het meisje naar een studentenkamer, waar ze zwaar werd mishandeld en verkracht. Maandenlang werd gezocht naar de daders, tot een van hen in april zelfmoord pleegde en een afscheidsbrief naliet waaruit bleek dat hij werd afgeperst door de man die nu veroordeeld is.

Volgens de rechter is de man een seksuele sadist. Na zijn straf is hij ook 10 jaar ontzet uit zijn burgerrechten en is hij ter beschikking gesteld van de regering. Hij mag ook 20 jaar lang geen contact hebben met minderjarigen. Dat betekent dat hij niet meer als hulpverlener aan de slag kan.

Het slachtoffer had gevraagd dat de zaak niet achter gesloten deuren behandeld werd. Ze wilde dat de volledige waarheid over de dader naar buiten kwam en haalde ook aan dat het beroep van de dader, verpleger, daarin een rol speelde. "Ik had vertrouwen in hem omdat hij misbruik maakte van zijn beroep", zei ze vanmiddag in een anoniem gesprek met de pers.

"Hij heeft me niet gespaard en ik ging hem ook niet sparen. Ik wilde hem tonen dat ik me niet zomaar laat doen en dat mijn leven verder gaat." Ze is tevreden over de uitspraak. "De straf mocht van mij 15 jaar cel zijn, zoals gevraagd door de aanklager, maar de terbeschikkingstelling van 10 jaar is een geruststelling. Ik denk niet dat hij uit zichzelf snel zal inzien dat hij fout is en nog zal toeslaan."

Meest gelezen