7 miljardste mens ziet het levenslicht

Vanaf vandaag zijn we met zeven miljard mensen op onze aarde. Het gaat om een symbolisch getal. Want het is niet duidelijk wie precies de 7 miljardste mens op aarde is, noch waar die wordt geboren.

Het is nog maar 12 jaar geleden dat de Verenigde Naties de 6 miljardste aardbewoner in de bloemetjes zetten. De Bosnische jongen Adnan Mevitjs Nevic werd bij zijn geboorte in 1999 persoonlijk verwelkomd door toenmalig VN-secretaris-generaal Koffi Annan. Het feestgedruis waarmee de jongen in de wereld kwam, is intussen luidkeels verstomd en heeft het feestvarken weinig opgeleverd, buiten een medaille en een certificaat.

Op de 7 miljardste aardbewoner zal geen gezicht worden gekleefd, heeft de VN nu geoordeeld. De klok is symbolisch op vanmiddag gezet. Wie, waar en wanneer precies? Onmogelijk te zeggen, en dat opent uiteraard heel wat perspectieven. Op de Filipijnen werd gisteren iets voor middernacht alvast baby Danica May Camacho (grote foto's) gelauwerd. Ze kreeg een hartelijk welkom in de vorm van een chocoladecake en een bon voor gratis schoenen.

Maar ook heel wat andere landen hebben intussen de feestelijke geboorte geclaimd, waaronder China, Ivoorkust, Rusland en India (kleine foto, trotse vader van Nargis, 7 miljardste baby in India). Met de symbolische titel willen de Indiase autoriteiten de nadruk leggen op de honderdduizenden vrouwelijke foetussen die ieder jaar in het land geaborteerd worden, ondanks het verbod op abortus volgens geslacht. India is sowieso een grote kanshebber, want daar vinden de meeste geboorten plaats. Verwacht wordt dat India tegen 2050 het "bevolkingsrijkste" land ter wereld is.

Minstes 9 miljard mensen tegen 2050

Geschat wordt dat er vandaag zo'n 385.000 kinderen worden geboren. Elke twee seconden zien twee nieuwe mensen het licht op deze aardbol. De groei van de wereldbevolking is een belangrijke uitdaging voor de toekomst: de druk op de natuur en het klimaat en de beschikbaarheid van grondstoffen, voedsel en gezondheidszorg houden rechtstreeks verband met het aantal mensen op aarde. Tegen 2050 gaan we naar schatting met meer dan 9 miljard zijn. Sommige bronnen spreken zelfs van 12 miljard.

Tel online mee af naar de zeven miljard. Volgens worldometers.info zal de 7 miljardste mens pas worden geboren tegen de avond.