"Een aai over mijn hoofd en dan zijn ze weg"

Vandaag wordt de 7 miljardste bewoner van deze planeet met de nodige honneurs verwelkomd. Opnieuw een mijlpaal in een nog steeds explosieve bevolkingsgroei. Twaalf jaar geleden, op 12 oktober 1999, was de eer van 6 miljardste bewoner weggelegd voor een baby uit Visoko, een stadje nabij Sarajevo. Toenmalig VN-secretaris Kofi Annan kwam persoonlijk moeder én zoon feliciteren. De toekomst lachte Adnan Nevic toe. Toch zouden tegenspoed en armoede zijn verdere leven bepalen.

Moeder Fatima, enkele maanden geleden op de website van Radio Free Europe/Radio Liberty: "Ik was zo gelukkig bij zijn geboorte. En nog veel gelukkiger toen hij de 6 miljardste mens op deze aarde bleek te zijn. Het werd een speciale dag. De sfeer was zo alsof hij echt die 6 miljardste bewoner was. Maar na die dag viel alles weer in het oude patroon."

Fatima, een textielarbeidster, raakte in het economisch weinig bloeiende Visoko nauwelijks aan een baan, terwijl vader Jasminko zijn job van verwarmingstechnicus verloor, nadat bij hem kanker was vastgesteld. Samen met zoon Adnan wonen ze in een klein, schamel appartement.

"We zouden ons dat niet kunnen veroorloven"

Van de stad Sarajevo krijgen ze, omdat hun zoon de 6 miljardste inwoner was, een maandelijkse toelage van 100 euro. Geld dat vooral gebruikt wordt om de medische kosten van de vader te dekken. "Privédonors" die zich bij Adnans geboorte maar al te graag lieten opmerken en fotograferen, laten al lang niets meer van zich horen.

Fatima voelt zich dan ook in de steek gelaten door zowel de Bosnische regering als door de internationale gemeenschap. Fatima: "Drie jaar geleden was mijn zoon de eregast bij de opening van een pediatrisch centrum in de buurt. Maar mocht hij daar effectief behandeld moeten worden, we zouden ons dat niet kunnen veroorloven." Bij Adnan werd vroeger een kleine hartafwijking vastgesteld.

Twaalf oktober ging ook dit jaar niet onopgemerkt voorbij. Nog ieder jaar komt er een overheidsmedewerker langs om Adnan te feliciteren. "Ze aaien me op mijn hoofd en dan verdwijnen ze", zei Adnan onlangs aan de Canadese nieuwswebsite Macleans. Zijn grote droom is een vistrip met zijn vader te maken. "Maar ik zou al heel tevreden zijn indien men mijn vader zou helpen met zijn behandeling tegen kanker. En dat men daarna mij zou helpen. Dat is alles wat ik vraag", aldus Adnan.

Citaat uit de speech van Kofi Annan op 12 oktober 1999: "The challenge on the Day of 6 Billion is to live up to the promise of our time to give every man, woman and child an opportunity to make the most of their abilities, in safety and in dignity."

Meest gelezen