"Hoe geraak ik hier zo snel mogelijk weg?"

In september 2008 werd de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, hartelijk ontvangen door de Libische leider Khaddafi. Het bezoek moest een nieuw tijdperk inluiden van openheid tussen Libië en de Verenigde Staten. Toch had Khaddafi vooral oog voor "de vrouw Rice". In het ABC-programma Nightline vertelt Rice hoe ze zelf de bewondering van de nu ex-leider van Libië ervoer.

"Het enige wat door mijn hoofd ging was: "Hoelang moet ik hier nog zitten en hoe snel kan ik hier weggeraken?"", vertelt Rice. "Weet je, eigenlijk was het grappig, want toen hij zei: "Ik heb een video voor jou”, dacht ik: “Lieve hemel, waar gaat hij nu mee afkomen?" Maar het waren eigenlijk maar een hoop foto’s van mezelf met Poetin, van mezelf met Hu Jintao."

"Toen zei hij: "Ik heb de beste muziekcomponist, de meest bekende componist van Libië dit lied voor jou laten schrijven." Het was getiteld: "Zwarte Bloem in het Witte Huis". Aan presentator George Stephanopoulos bevestigt Rice nog dat ze "het plakboek angstaanjagend vond" en dat ze "zich snel van deze ontmoeting afmaakte, om naar Algerije te vertrekken".

Eind augustus vonden Libische rebellen in een kamer van het hoofdkwartier van Khaddafi een fotoalbum vol foto’s van Rice (foto in tekst). Wat toen weinig verwondering wekte, omdat de Libische leider zijn fascinatie voor Rice al eerder op Al Jazeera publiekelijk uitgesproken zou hebben: "Ik bewonder haar en ben erg trots op de manier waarop ze instructies geeft aan de Arabische leiders. Leezza. Leezza. Ik bewonder haar."

Volgens New York Times zou Rice in 2008 ook een gehandtekend exemplaar gekregen hebben van Khaddafi’s Groene Boek, met een mededeling waaruit "respect en bewondering" bleek. Tegen een NBC-medewerker zou hij haar "mijn liefste zwarte Afrikaanse vrouw" genoemd hebben.

Het volledige interview met Rice wordt vanavond op de Amerikaanse televisie uitgezonden. Het boek van Rice, “No Higher Honor”, waarin ze terugblikt op haar periode als minister van Buitenlandse Zaken, ligt vanaf morgen in de Amerikaanse boekenwinkels.

lees ook