"Ik had dit absoluut niet verwacht"

De Nederlandse schrijfster Marente de Moor (°1972) heeft de 25e AKO Literatuurprijs gewonnen met haar roman "De Nederlandse maagd". Aan de onderscheiding is een sculptuur van Eugène Peters en een cheque van 50.000 euro verbonden. De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied.

De AKO Literatuurprijs werd vanavond uitgereikt in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Juryvoorzitter en CDA-politicus Ernst Hirsch Balin (foto) prees alle genomineerde boeken voor hij "De Nederlandse maagd" van Marente de Moor uitriep tot laureaat van de AKO Literatuurprijs 2011. "Het boek is een subtiele en zinnelijke roman over de littekens die een oorlog achter kan laten, met een zeggingskracht die nu nog relevant is", aldus Hirsch Balin.

"Ik ben me rotgeschrokken. Ik had dit absoluut niet verwacht en heb dan ook geen speech voorbereid. Ik ben heel dankbaar voor de aandacht die mijn boek krijgt", zei de dochter van Margriet de Moor, die de AKO Literatuurprijs in 1992 won met "Eerst grijs dan blauw dan wit".

Marente de Moor volgt de Belgische schrijver David Van Reybrouck op als laureaat van de prestigieuze literaire onderscheiding. Van Reybrouck was vorig jaar de derde Belgische laureaat ooit van de AKO Literatuurprijs met "Congo. Een geschiedenis".

De zes genomineerde auteurs voor de AKO Literatuurprijs waren Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), Peter Buwalda (Bonita Avenue), Arnon Grunberg (Huid en haar), Marente de Moor (De Nederlandse maagd), Marja Pruis (Kus me, straf me) en P.F. Thomése (De weldoener).

"De Nederlandse maagd" is de tweede roman van Marente de Moor. De Nederlandse schrijfster debuteerde in 2007 met de roman "De overtreder". "De Nederlandse maagd" vertelt het verhaal van een jonge Nederlandse schermster die in 1936 door haar vader op de trein wordt gezet om in de leer te gaan bij zijn oude vriend Egon von Bötticher in Aken.

Meest gelezen