"Succesvol hoofdstuk NAVO-geschiedenis afgesloten"

Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de NAVO, heeft een bezoek gebracht aan Libië om het einde van de NAVO-operaties boven het land af te kondigen. Rasmussen zei dat de alliantie een succesvol hoofdstuk in haar geschiedenis heeft afgesloten.

De secretaris-generaal had een ontmoeting met de leider van de Nationale Overgangsraad Mustafa Abdul Jalil. Hij feliciteerde de rebellen met hun overwinning, die geholpen heeft om de regio te veranderen.

"Jullie handelden om de geschiedenis en jullie lot te veranderen, wij handelden om jullie te beschermen", zei Rasmussen op een gezamenlijke persconferentie met Jalil. "Samen is het ons gelukt: Libië is eindelijk vrij".

De voorbije zeven maanden heeft de NAVO 9.600 vluchten boven Libië uitgevoerd en daarbij 5.900 militaire doelwitten vernietigd. Gemiddeld waren er 15 oorlogsschepen voor de kust die het wapenembargo tegen het land moesten controleren.

Rasmussen liet ook weten dat de NAVO er in geen geval aan denkt om een gelijkaardige tussenkomst in Syrië te doen. "Ik kan die mogelijkheid volledig uitsluiten", zei de NAVO-baas. Hij veroordeelde wel het gewelddadige neerslaan van het volksprotest in Syrië en zei dat het regime lessen zou moeten trekken over wat in Libië gebeurd is. "Je moet tegemoetkomen aan de rechtmatige verzuchtingen van de bevolking en werken aan democratie", aldus Rasmussen.

Belgen naar huis teruggekeerd

De laatste vier Belgische F-16-toestellen die boven Libië ingezet zijn in de NAVO-operatie zijn vanmiddag vanop de basis in het Griekse Araxos teruggekeerd naar hun thuisbasis in Florennes. Dat laat Defensie weten. Ook de ongeveer 60 tot 80 Belgen die in Araxos actief waren, zijn teruggekomen naar ons land. De mijnenjager Lobelia, die eveneens aan de opdracht heeft deelgenomen, wordt eind november terug in de haven van Zeebrugge verwacht.