Beleggers argwanend over aanpak schuldencrisis

De Europese aandelenbeurzen zijn met zware verliezen gesloten. De Bel-20 moest een verlies slikken van 2,74 procent. Beleggers lijken weinig vertrouwen te hebben in de maatregelen tegen de schuldencrisis. Ook de Amerikaanse beurzen sloten met fors verlies.

Na de Europese top vorige week, waar een nieuw reddingsplan voor Griekenland werd uitgedokterd, leken de beleggers nieuwe moed te hebben gevat. Die winst is nu weer verdwenen. De Bel-20 verloor vandaag 2,74 procent. De Franse CAC-40 en de Duitse DAX moesten zelfs verliezen van meer dan 3 procent slikken.

Vooral de bankaandelen werden gedumpt. KBC verloor 6,72 procent van zijn waarde en Dexia ging 5,32 procent naar beneden. Daarmee zetten de banken hun jojo-rit op de beurzen voort. De ene keer wordt er enthousiast gereageerd op een reddingsplan, maar de volgende dag wordt alweer argwanend gekeken naar de schulden van landen als Italië en Spanje.

De beleggers lijken ook de leden van de G-20, die donderdag en vrijdag bijeenkomen, aan te zetten tot concrete maatregelen tegen de schuldencrisis. Iets wat trouwens ook Europees voorzitter Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso gevraagd hebben.