Belgische staat betaalt hoge prijs voor schulden

De Belgische staatskas werd vandaag met 2,16 miljard euro gespijsd, maar moest daarvoor een hoge rente prijsgeven. Kopers van Belgische overheidsobligaties kregen een gemiddelde rente op tien jaar tijd van 4,37 procent.

Het was de eerste keer dat de Belgische staat op zoek ging naar vers geld sinds het dreigement van kredietbeoordelaar Moody's om de kredietrating van ons land te verlagen.

Dat dreigement en de aanhoudende onzekerheid over de overheidsschulden in Europa doen ook de Belgische rentes geen deugd. Amper een maand geleden schommelde de Belgische rente op tien jaar nog rond 3,7 procent, maar nu is dat al gestegen tot 4,37 procent.

De hogere langetermijnrente is slecht nieuws voor de staat, maar ook voor de consument kan het leven daardoor duurder worden. Het wordt immers duurder om geld te lenen op lange termijn, bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis.

België is niet het enige slachtoffer van de schuldencrisis. Ook Spanje en Italië moesten beleggers een hogere rente bieden om vers kapitaal op te halen. De Italiaanse rente op 5 jaar steeg zelfs tot het hoogste peil sinds de invoering van de euro in 1999.