Boeing bouwt eigen ruimteveer in Florida

Het Amerikaanse luchtvaartbedrijf Boeing zal zijn eigen ruimteveer CST-100 ontwikkelen, bouwen en testen in een hangar in het Kennedy Space Center in Florida. De hangar stond leeg sinds het stilleggen van het spaceshuttle-programma van de NASA.

Dat Boeing werkt aan een eigen ruimteveer was al langer bekend, maar nu heeft het Amerikaanse bedrijf enkele belangrijke details vrijgegeven. Zo wordt het ruimteveer gebouwd en ontwikkeld in een hangar die vroeger werd gebruikt voor de spaceshuttle van de NASA.

De ontwikkeling van de Crew Space Transportation-100 (foto) is een antwoord van de privésector op de pensionering van het verouderde spaceshuttle-programma. De Amerikaanse overheid besliste om de geldverslindende ruimtevaart over te laten aan privé-initiatieven.

Boeing was al een belangrijke leverancier van onderdelen voor het Internationaal Ruimtestation ISS. De NASA zal nu het ruimteveer van Boeing onder meer gebruiken om zijn astronauten naar het ISS te sturen. Ongebruikte zitjes kunnen gereserveerd worden voor toeristen.

Sinds 2009 gingen al 4.000 jobs verloren op Cape Canaveral in Florida. Door de komst van Boeing komen er in de komende vier jaar 550 jobs bij. In 2015 moet de CST-100 klaar zijn voor lancering.