Compromis over Mauro in de maak

In Nederland is een politiek akkoord in de maak over de vraag of de 18-jarige Angolese jongen Mauro in het land mag blijven. De zaak verdeelt het christendemocratische CDA, dat samen met de liberale VVD in de regering zit.

Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel (CDA) had vorige week gezegd dat er wettelijk gezien geen mogelijkheid is om Mauro een verblijfsvergunning te geven en dat de jongen dus het land uit moet. Maar daartegen was  fel protest gerezen in zijn eigen partij. Op een congres van de christendemocraten zaterdag werd een resolutie aangenomen waarin werd opgeroepen tot een humanere behandeling van alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Het CDA heeft nu de hele dag overlegd met de oppositie en de regering over een regeling waarbij Mauro voorlopig in het land kan blijven. Het zou de bedoeling zijn dat Mauro in Nederland een aanvraag voor een studievisum mag afwachten. Normaal gezien zou hij die aanvraag pas kunnen indienen na zijn terugkeer naar Angola.

Het zou wel om een eenmalige uitzondering gaan op het strenge asielbeleid. Daarom hebben de VVD en gedoogpartner PVV geen bezwaar tegen de oplossing. Morgen wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de zaak.

Oproep

Eerder vandaag had Mauro zich in een emotionele oproep rechtstreeks tot de Tweede Kamer gewend met het verzoek in Nederland te mogen blijven. Hij deed dat in een verklaring die morgen in Den Haag wordt uitgedeeld.

 "Ik beloof dat ik altijd zal proberen van waarde te zijn voor Nederland", zegt Mauro in de oproep. Verder schrijft hij dat hij een voorbeeld wil zijn. "Ik wil me zo graag inzetten voor de Nederlandse samenleving, mijn hele leven lang." Hij bedankt in zijn boodschap alle Kamerleden die hem steunen.