Gotye stelt "neurotische exotica" voor in Brussel

Met "Somebody that I used to know", een herkenbaar nummer over een relatiebreuk, heeft hij de zomerhit van dit jaar gemaakt. Gisteravond stond Gotye, een Belg die op zijn tweede met zijn ouders naar Australië verhuisde, voor een uitverkochte AB.

Toch is Gotye (alias Wouter De Backer) met zijn album "Making mirrors" niet aan zijn proefstuk toe. Het is al zijn derde plaat, maar wel de eerste waarmee hij ook in ons land echt doorbreekt.

Zijn muziek omschrijft hij als "neurotische exotica". "Het zijn dingen die in mijn hoofd spelen, die ik in liedjes probeer te vattten, zo goed en zo kwaad als ik kan", zegt De Backer. "En exotica omdat het gevarieerd is, met veel vreemde instrumenten, het is iets nieuws."

In de AB speelde Gotye een intimistische en subtiele set waarvoor hij vooral uit zijn jongste album putte. "Heart's a mess" uit het album "Like drawing blood" werd opgevolgd door zijn hit "Somebody that I used to know". Volgens De Backer heeft het niet veel gescheeld of dat nummer stond zelfs niet eens op zijn nieuwe album. "Tussen januari en mei dit jaar heb ik een paar keer gedacht, misschien gaat het niet werken, moet ik het neerleggen en moet ik de plaat afmaken zonder het liedje." De Nieuw-Zeelandse Kimbra, die meezingt op "Somebody that I used to know", was er in Brussel niet bij. Haar zangpartij liep wel mee en op vraag van De Backer zong het publiek uit volle borst mee. Gotye kreeg voor zijn optreden trouwens ook een platinum plaat, voor 20.000 verkochte stuks van zijn hit.

De Backer drumde zelf mee tijdens het optreden, maar is al bij al een sobere performer. Hij deed wel veel moeite om zijn fans in het Nederlands te blijven aanspreken. "Al verstaan mijn bandleden me nu wel niet", voegde hij eraan toe, waarna hij hen grappend uitschold voor idioten. Een opeenvolging van visuals gaf het optreden een extra filmische dimensie.

Na amper 50 minuten was het concert voorbij. Er volgde wel nog een korte uptempo bisronde met "I feel better" en "Learnalilgivinanlovin".  Op 15 en 16 februari komt Gotye terug naar de AB, maar ook die concerten zijn al een hele tijd helemaal uitverkocht.