Grieks referendum over Europees akkoord

De Griekse premier George Papandreou gaat een referendum organiseren over het reddingsplan dat vorige week bereikt werd tijdens een Europese top in Brussel. Hij houdt ook een vertrouwensstemming in het parlement.

Op de Europese top is beslist de banken te vragen om een verlies van 50 procent op de Griekse obligaties te incasseren. Maar ondanks het gedeeltelijk kwijtschelden van de schuld moeten de Grieken nog massaal bezuinigen.

Tegen die besparingsplannen van de Griekse regering zijn al wekenlang demonstraties aan de gang (foto links). Papandreou heeft nu beslist dat de Griekse bevolking al dan niet zijn goedkeuring zal kunnen geven over het akkoord dat in Brussel bereikt is.

"Het volk zal zijn wil aan ons opleggen", aldus Papandreou. "Als de Griek niet wil weten van het akkoord, zal het niet aangenomen worden." De volksraadpleging zou begin volgend jaar plaatsvinden.

Het gaat om het eerste referendum in Griekenland in 37 jaar. Met de beslissing neemt Papandreou een enorm politiek risico. Aan de ene kant loopt hij het risico dat de getergde Grieken het plan zullen afwijzen,  maar aan de andere kant geeft het zijn socialistische partij de mogelijkheid om een eventueel falen af te schuiven op de hele bevolking.

Meest gelezen