Hoge Raad halveert groeiverwachting

Formateur Elio Di Rupo en de onderhandelaars van CD&V, SP.A, Open VLD, PS, MR en CDH zitten sinds vanmiddag weer bijeen. Vandaag gaat het onder meer over de overheidsbedrijven, maar ook over het nieuwe rapport van de Hoge Raad voor Financiën, dat belangrijk is voor de begroting.

Di Rupo ging nog uit van een economische groei van 1,6 procent voor volgend jaar, maar omdat de economie sputtert, moet dat cijfer zakken, volgens de Hoge Raad tot 0,8 procent. Die groeiverlaging houdt in dat de onderhandelaars 1,5 miljard extra moeten besparen.                                      

Het rapport moet ook uitsluitsel geven over de inspanningen die gewesten moeten doen. Vooral de liberalen vinden dat de gewesten een tandje moeten bijsteken om de federale begroting weer in evenwicht te krijgen, maar vorige week bleek nog dat die daar niet echt toe bereid waren.

Volgens de Hoge Raad moet er in de minst pessimistische hypothese 9,6 miljard worden bespaard om tot een begroting met een tekort van 2,8 procent te komen. 7,9 miljard moet door de federale overheid worden gedragen en 1,7 miljard door gewesten, gemeenschappen en lokale overheden. 300 miljoen besparingen zou voor rekening van gewesten en gemeenschappen zijn, maar 1,4 miljard voor rekening van de lokale overheden. Het is vooral over dat laatste bedrag kan worden gediscussieerd: moeten de federale overheid dan wel de regio's opdraaien voor de schulden die de gemeenten hebben opgebouwd? Het rapport zegt dat het nu aan de politici is om te beslissen.

Behalve over de begroting praten de onderhandelaars vanmiddag ook nog over maatschappelijke integratie, steun aan privébedrijven en over de overheidsbedrijven. Vooral de huidige drieledige structuur van de spoorwegen - met de overkoepelende  NMBS Holding, exploitant  NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel - ligt ter discussie.