Interim-premier wordt president in Kirgizië

In de Centraal-Aziatische staat Kirgizië heeft interim-premier Almazbek Atambajev de presidentsverkiezingen gewonnen. Aangezien hij een meerderheid van de stemmen haalt, is er geen 2e ronde nodig.

De voorbije zes jaar zijn twee presidenten van de macht verdreven in de voormalige Sovjetstaat Kirgizië. In april 2010 werd president Koermanbek Bakijev nog van de macht verdreven. Roza Otoenbajeva werd interim-president en Atambajev is ruim een jaar interim-premier. Het voorbije jaar brak er geregeld geweld uit tussen de Kirgiezen en de Oezbeekse minderheid, die vooral in het zuiden van het land woont. Deze stembusslag moest het eindpunt vormen van een periode van politieke instabiliteit.

Met 95 procent van de stemmen geteld, haalt Atambajev zo'n 63 procent van de stemmen. Zijn twee belangrijkste tegenstanders, twee nationalistische kandidaten, blijven steken op zo'n 14 procent. Er komt geen tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Interim-premier Atambajev wordt dus president. Hij heeft de overwinning al opgeëist, zijn tegenstanders beschuldigen hem van fraude.

De 55-jarige Atambajev is een rijke zakenman uit het noorden van het land. Hij kon zo het meeste geld in zijn campagne pompen. Atambajev heeft beloofd om welvaart en stabiliteit te brengen in Kirgizië.