Klokkenluiders Hazodi ontevreden over nieuwe functie

Twee klokkenluiders van de politiezone Hazodi, die sinds vandaag weer officieel in dienst zijn, zijn niet tevreden met de nieuwe job die ze gekregen hebben. Op aanraden van de vakbond nemen ze enkele weken vakantie.

Vera Vrancken en Mary-Ann Vonckx (foto bovenaan) werden in september 2010 geschorst na vermeende diefstal. Twee weken geleden werden ze vrijgesproken en dus mogen ze weer aan het werk in de politiezone Hazodi.

Vandaag hadden ze een gesprek met de nieuwe korpschef Philip Pirard (foto). Dat meldt TV Limburg. Tijdens dat gesprek kregen Vrancken en Vonckx te horen wat hun nieuwe job wordt, waarin ze vanaf woensdag aan de slag kunnen gaan.

De twee vrouwen zijn echter niet tevreden met hun nieuwe job en besloten na overleg met de vakbond om enkele weken vakantie te nemen. "Het aanbod beantwoordt niet volledig aan de verwachtingen", zegt Gert Cockx van het NSPV.

"De job die ze krijgen, zal een waardevolle job zijn, maar niet meer met de hiërarchische lijn die ze ervoor hadden", klonk het bij de socialistische vakbond voor het gesprek met de korpschef. "Vroeger waren ze leidinggevend personeel. Dat zou nu wegvallen."

Klokkenluiders in "Panorama"

Vera Vrancken en Mary-Ann Vonckx waren hoofdrolspelers in een uitzending van "Panorama". De twee wilden de graaicultuur en vriendjespolitiek binnen de Hasseltse politie aan de kaak stellen.

Daarbij zouden ze een vervalst examenformulier als bewijs van fraude hebben doorgespeeld aan het Comité P, wat in de klacht tegen beide vrouwen als "diefstal" werd omschreven. Twee weken geleden werden ze vrijgesproken.

Er volgde wel een actie van een deel van de collega's van de twee vrouwen. De medewerkers wilden niet dat het duo weer aan de slag ging in hun oude functies. De nieuwe korpschef moest dus op zoek naar een nieuwe jobinhoud.