Koploper bij Republikeinen komt in opspraak

Herman Cain, een van de kandidaten voor de nominatie van Republikeins presidentskandidaat, is in opspraak gekomen. Hij wordt beschuldigd van seksuele intimidatie in de jaren 90. Cain deed het de voorbije weken erg goed in de peilingen. Hij ontkent de aanklacht.

Cain was vroeger de CEO van de fastfoodketen Godfather's Pizza. Hij heeft nog nooit aan verkiezingen meegedaan, dus veel kansen werden hem niet toegeschreven toen hij enkele maanden geleden in de race stapte om de Republikeinse presidentskandidaat te worden in 2012. Maar de voorbije weken nam hij in de peilingen de leiding, nog voor de twee grote kanshebbers Mitt Romney (foto in tekst, links) en Rick Perry (foto in tekst, rechts).

Vermoedelijk daarom spitten zijn tegenstanders nu in zijn verleden. Zeker twee vroegere vrouwelijke medewerkers hebben een klacht ingediend tegen Cain wegens "seksueel suggestief gedrag". Cain zou de vrouwen geïntimideerd hebben toen hij de baas was bij de National Restaurant Association. De twee vrouwen zouden daarop ontslag genomen hebben. Ze kregen een riante uitstapvergoeding, in ruil mochten ze niet meer over de incidenten praten.

Cain heeft zelf nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Maar mensen uit zijn campagneteam hebben het over "ongecontroleerde persoonlijke aanvallen". "Ze zijn bang omdat hij in Washington zaken wil veranderen", klinkt het. De andere presidentskandidaten hebben ook nog niet gereageerd.

In het voorjaar van 2012 zijn er voorverkiezingen. Dan moeten de Republikeinen per staat kiezen wie ze als presidentskandidaat willen. Het is afwachten of deze zaak Cain schade zal toebrengen.