Unesco erkent Palestina ondanks VS-dreigement

Unesco, de socioculturele organisatie van de Verenigde Naties, heeft Palestina erkend als volwaardig lid. Die erkenning komt er ondanks het dreigement van de VS om de geldkraan dicht te draaien.

Palestina wordt door de internationale gemeenschap niet erkend  als volwaardige staat. De Unesco doet dat nu dus wel, en dat is erg opmerkelijk voor een grote internationale organisatie.

Het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen zit al lange tijd in het slop en de Palestijnen proberen dan maar op een andere manier internationale erkenning te winnen, of op zijn minst aandacht te vragen voor hun zaak. Op 20 september hebben ze bij de Verenigde Naties de aanvraag ingediend om het 194e lid te worden. Maar door diplomatieke druk van de VS werd het antwoord op de lange baan geschoven. Er is een ruime meerderheid van de 193 lidstaten van de VN bereid Palestina te erkennen als lid, maar de VS heeft vetorecht.

Eind november komt de zaak opnieuw op de agenda van de Veiligheidsraad van de VN. In afwachting probeert de Palestijnse Autoriteit het dus via andere VN-organisaties, bij de Unesco bijvoorbeeld, waar geen enkel land vetorecht heeft. Op de conferentie in Parijs vanmiddag werd beslist dat Palestina erkend wordt als 194e lid.

Israël had ook nu weer grote diplomatieke druk uitgeoefend op de andere leden van de Unesco. Ook de Verenigde Staten probeerden met lobbywerk de erkenning af te blokken.

En de gevolgen?

Washington heeft ermee gedreigd om een wet uit de late jaren 90 uit te voeren. Volgens die wet geeft de VS geen geld aan VN-organisaties die Palestina als volwaardig lid erkennen. De VS geeft zo'n 70 miljoen dollar, dat is 22 procent van het budget van de Unesco. Maar het dreigement heeft dus geen indruk gemaakt. Washington is de grootste financier van Unesco, vóór Duitsland en Japan en heeft inmiddels aangekondigd de geldkraan nu dicht te draaien.

Net zoals 10 andere lidstaten van de Europese Unie heeft België voor de erkenning gestemd. In totaal hebben 107 landen voor gestemd. Er waren 14 stemmen tegen en 52 onthoudingen. Volgens Buitenlandse Zaken in Brussel weerspiegelt de erkenning het feit dat de Palestijnse Autoriteit aanzienlijk is opgeschoven in de richting van een echte Palestijnse staat. De komende weken bestempelt Brussel als cruciaal, met betrekking tot het vredesproces in het Midden-Oosten.

Zoals verwacht reageert Israël afwijzend. "Dit een eenzijdig Palestijns manoeuvre dat op het terrein geen verandering zal brengen en de kans op een vredesakkoord alleen maar verkleint", reageert het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. De Israëlische ambassadeur bij de Unesco zegt dat landen die voor de erkenning door Unesco hebben gestemd nu minder invloed op Israël zullen hebben.

Meest gelezen