Vanhengel: "Grote ergernis over begroting"

Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) heeft grote twijfels bij de begrotingsopmaak door de formateur en de zes onderhandelende partijen. Hij vreest dat de begroting niet tijdig af zal zijn. "De inspanningen zullen groter moeten zijn dan verwacht, maar tot mijn grote ergernis zijn ze nog steeds maar aan de beginfase."

Vandaag krijgen de zes onderhandelende partijen de nieuwe cijfers van de Hoge Raad voor Financiën over de begrotingsinspanningen die de federale overheid en de gewesten moeten doen. "Ze kunnen ook nog aan het Planbureau en nog andere instellingen vragen om de berekeningen nog eens over te doen. Dat is allemaal praat voor de vaak", fulmineert Vanhengel in "De ochtend" op Radio 1. "Maar het baart mij zorgen dat gezocht wordt naar allerlei zaken om niet te doen wat moét." Vanhengel hekelt de trage aanpak van de begrotingsopmaak.

"Het staat in de wet dat de begroting op 31 oktober, vandaag dus, moet voorliggen. Maar tot mijn grote ergernis zijn we nog steeds maar aan de beginfase." Vanhengel maakt zich zelfs "ernstige zorgen" of de begroting voor 2012 dit jaar nog af geraakt. "Maar dan moeten we terugvallen op het systeem van voorlopige twaalfden." In dat systeem krijgen de ministers elke maand een twaalfde van het jaarbedrag van de begroting van 2011. "Dat heeft vorig jaar nog gewerkt, omdat er eind 2009 een begroting was opgemaakt voor 2010 én 2011. Maar nu is de vereiste omvang van de sanering zo groot dat die noodmaatregel ontoereikend is. Zo kunnen we nooit de Europese doelstellingen halen."

Bovendien gaan de huidige begrotingsvoorstellen van formateur Elio Di Rupo (PS) uit van een verwachte groei van 1,6 procent van het bbp in 2012. "Maar die verwachtingen zullen naar beneden moeten worden bijgesteld, zoals Frankrijk en Duitsland dat al hebben gedaan. De groei stokt. Dat betekent dat we nog eens meer dan een miljard euro extra moeten besparen." Volgens Vanhengel komt het totaalbedrag aan vereiste saneringen alleen voor volgend jaar zo op ruim 11 miljard euro.

Vanhengel herhaalt ook de liberale eis dat iedereen mee moet besparen, "ook de gewesten". De deelstaten weigeren tot nu toe om het federale niveau te helpen.

"Weet nog niet wat ik hierna zal doen"

Vanhengel is door Open VLD-voorzitter Alexander De Croo niet gevraagd om deel te nemen aan de onderhandelingen, maar hij voelt zich niet aan de kant geschoven. "De rollen moeten gescheiden zijn", vindt Vanhengel. "Er is een ploeg die onderhandelt, maar er moet ook iemand zijn die paraat is als er eventuele moeilijkheden opduiken."

"Ik reken niet op een ministerpost in de nieuwe regering", zegt Vanhengel ook. "Het wordt een kleinere ploeg met meer partijen. Ik weet nog niet wat ik hierna zal doen, dat zien we dan wel."