"Papandreou zet onze toekomst op het spel"

Het voornemen van de Griekse premier George Papandreou om een volksraadpleging te organiseren over het Europese hulpplan voor zijn land, doet niet alleen bij Europese leiders de wenkbrauwen fronsen, ook in zijn eigen land wordt met ontsteltenis gereageerd. De oppositie spreekt over "chantage".

Met het referendum over de Europese steun wil de Griekse premier in de eerste plaats zijn eigen regering redden, luidt her en der de kritiek. De Griekse oppositie had namelijk om vervroegde verkiezingen gevraagd en de populariteit van de socialistische regeringspartij PASOK is niet meer om over naar huis te schrijven.

De Griekse conservatieve oppositiepartij van Antonis Samaras (eerste foto in tekst) spreekt dan ook van "chantage".

"In een poging om zichzelf te redden, komt premier Papandreou nu met een tweedracht zaaiend en chanterend dilemma op de proppen. Daardoor zet hij onze toekomst op het spel en brengt hij onze positie binnen Europa in gevaar", reageerde Samaras.

De conservatieve oppositieleider vroeg vanmorgen een gesprek aan met de Griekse president (tweede foto in tekst). Hij wilde zich op die manier duidelijk distantiëren van het "gevaarlijke" plan van de premier.

Niet alleen de oppositie is niet te spreken over het plan om een referendum te houden, ook de Griekse pers uitte zware kritiek. "Het failliet van de politiek", luidt de analyse van de Griekse kranten (foto bovenaan).

Het voorstel voor een referendum heeft overigens ook al politieke gevolgen gehad voor de partij van Papandreou. Twee socialistische parlementsleden lieten openlijk hun afkeuring horen, één door tot vervroegde verkiezingen op te roepen, de ander door uit de fractie te stappen en voortaan als onafhankelijke in het parlement te zitten.

De al krappe meerderheid van de socialisten in het Griekse parlement wordt zo nog iets krapper. Ze moeten het voortaan doen met een nipte meerderheid van 152 op 300 zetels. Vrijdag volgt er een vertrouwensstemming in het parlement. De Griekse regering heeft de hele avond een extra ministerraad over de situatie gehouden. Papandreou maakt zich sterk dat hij de vertrouwensstemming zal overleven.