Europees spoedoverleg over Griekse referendum

De Europese Unie, de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds houden morgen spoedoverleg over de beslissing van de Griekse premier Papandreou om een referendum te organiseren over het Europese reddingsplan voor het land dat vorige week werd goedgekeurd. In Europa wordt met verbazing gereageerd op het voornemen van de Griekse premier.
(Archieffoto)

De Griekse premier George Papandreou gooide gisteravond een bommetje in de Europese Unie en de eurozone in het bijzonder door aan te kondigen een referendum over het Europese steunplan aan zijn land te willen houden.

Bij verschillende Europese leiders is te horen dat dit absoluut niet doorgesproken was met de andere eurolanden, toen die vorige week in Brussel vergaderden. Een referendum wordt algemeen als zeer risicovol beschouwd. Als de Grieken het reddingsplan afwijzen, is een faillissement van Griekenland niet langer uitgesloten, reageerde de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker.

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel pleegden vandaag telefonisch overleg over de situatie. De twee landen maakten bekend dat er morgen spoedoverleg over de zaak wordt gehouden. De Europese Unie, de eurozone en het IMF steken dan de koppen bijeen om uit te zoeken hoe het reddingsplan geïmplementeerd kan worden.

De Griekse premier is overigens ook uitgenodigd op de G20-top later deze week in de Franse stad Cannes. Daar zal hij moeten/kunnen uitleggen waarom hij een referendum wil houden.

Van Rompuy en Barroso wijzen Griekenland op verantwoordelijkheid

Europees "president" Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso hebben Griekenland intussen in een gemeenschappelijke verklaring opgeroepen om zijn engagementen na te komen. De twee hadden ook een telefonisch gesprek met Papandreou.

"We nemen nota van de intentie van de Griekse autoriteiten om een referendum te houden", luidt het in de verklaring. "We zijn ervan overtuigd dat het akkoord het beste is voor Griekenland. We hebben er ten volste vertrouwen in dat Griekenland zijn engagementen zal nakomen ten aanzien van de eurozone en de internationale gemeenschap."

Leterme "verwonderd" over Griekse zet

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) reageerde eerder op de dag met verwondering op de aankondiging van een Grieks referendum. "Papandreou neemt een zware verantwoodelijkheid", aldus Leterme.

"Papandreou heeft vorige week op de eurotop niets over een referendum gezegd. Niet voor, niet tijdens en niet na de top. De Grieken moeten een perspectief krijgen op een betere toekomst, maar moeten ook beseffen dat dit geen louter intern Griekse aangelegenheid is." Leterme noemt het belangrijk dat de eurolanden vasthouden aan de beslissing van vorige week. 

Een Grieks "neen" mag voor Leterme alleen slaan op het interne, Griekse deel van het plan, maar hij wijst erop dat het reddingsplan gebonden is aan de voorwaarde dat Griekenland orde op zaken stelt in de openbare financiën  en de groeikracht van de economie versterkt. Voor Leterme blijft het engagement van Griekenland om dat ook te doen, gelden, ongeacht de uitslag van het referendum. Papandreou neemt een groot risico, niet alleen voor Griekenland maar voor de hele eurozone, en we moeten nu, in overleg met de eurozone, dat risico inperken, zo zegt Leterme.

Overal in Europa reageren de beurzen negatief. Vooral de bankaandelen gaan diep in het rood. Voor Leterme is dat een duidelijk signaal dat opnieuw "onzekerheid is gecreëerd, terwijl de hele wereld net nood heeft aan zekerheid en vertrouwen".