Gewesten nu toch bereid begroting aan te passen

De ministers-presidenten van de drie gewesten zijn bereid hun begroting aan te passen aan de verwachte lagere economische groei. Dat hebben Charles Picqué, Kris Peeters en Rudy Demotte vanmiddag in een gezamenlijke mededeling gezegd.
Charles Picqué, Rudy Demotte en Kris Peeters (archieffoto)

De Hoge Raad van Financiën gaat in een rapport dat gisteren werd bekendgemaakt uit van een economische groei van 0,8 procent in 2012 in plaats van de eerder verwachte 1,6 procent. Om een federale begroting met een tekort van 2,8 procent te bereiken, moeten de verschillende overheden een gezamenlijke inspanning van 9,6 miljard euro leveren. De gewesten, gemeenschappen en lokale besturen moeten samen ongeveer 1,5 miljard bijdragen.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), Waals minister-president Rudy Demotte (PS) en hun Brusselse collega Charles Picqué (PS) zaten vandaag rond de tafel om te praten over het rapport van de Hoge Raad. Na afloop stelden ze dat het begrotingsevenwicht het uitgangspunt blijft en noodzakelijk is, gelet op de internationale context. Ze zijn wel bereid om de begrotingen aan te passen.

De drie betreuren dat de Hoge Raad nog altijd gebruik moet maken van verouderde statistische gegevens voor de lokale besturen. "We vinden het niet correct dat hoewel alle gewesten in september alle gedetailleerde gegevens van de lokale besturen hebben bezorgd, er nog steeds gewerkt wordt op basis van een verouderd statistisch model", zo staat in de mededeling.