Gier raakt verstrikt in touwen van paraglider

Paragliding, met een bestuurbaar zweefscherm door de lucht zweven, is niet de minst gevaarlijke sport. Maar wanneer een gier de weg van de piloot, die aan de paraglider bengelt, kruist en niet op tijd deze kan ontwijken, dan kan een dergelijke botsing wel erg desastreus aflopen. Toch behoudt de Rus Vladimir Tsar'kov zijn cool en weet hij veilig te landen. Maar de gier ligt dan nog steeds verstrengeld in de touwen van de paraglider. Een camera op het hoofd van de piloot kon alles registreren. Die beelden werden onlangs op YouTube gepubliceerd.

De Himalaya zou een van de plaatsen zijn waar paragliders hun hart vooral in de maanden oktober en november kunnen ophalen. Zo ook dus deze Rus, die hoopt van het immense panorama al zwevend te kunnen genieten.

Maar op een gegeven moment vliegen twee gieren (in de verte is nog een derde te zien) recht op de piloot af (0:30). De piloot begint te roepen, want hij weet onmiddellijk dat dit verkeerd kan aflopen. Toch behoudt hij zijn cool en met behulp van zijn reserveparachute kan hij veilig op de grond landen, al wordt zijn val gebroken door diverse takken en struiken (2:03) . Intussen scheldt en vloekt hij (“In een toestand van shock”, staat op YouTube te lezen), maar uiteindelijk kan hij toch roepen “I am ok!”. De gier blijft de hele tijd in de touwen verstrikt zitten.

Op de grond probeert de gier zich los te rukken. Nadat de piloot enigszins van de shock bekomen is (hij begint onder meer te praten in zijn camera), de schade aan zijn materiaal heeft vastgesteld en via een soort walkietalkie contact met een ander heeft weten te leggen, begint hij de gier uit de touwen te halen (8:50). De gier raakt uiteindelijk vrij en kan wegvliegen (10:35). Eind goed, al goed.

lees ook