Grieks referendum laat sporen na op beurzen

In heel Europa hebben de beurzen negatief gereageerd op het nieuws dat de Griekse regering een referendum wil houden. De Europese beurzen gingen gemiddeld 3,5 tot 5,5 procent achteruit, met uitschieters in Italië en Griekenland zelf. In Brussel deelden vooral Dexia en KBC in de klappen.

Gisteren maakte de Griekse premier George Papandreou bekend dat zijn regering een referendum gaat organiseren over het Europees reddingsplan voor Griekenland. Vorige week beslisten de leiders van de 17 eurolanden om de helft van de Griekse schuldenlast kwijt te schelden. Desondanks wachten de Grieken nog zware bezuinigingen. In het land zijn er al wekenlang protestacties tegen de besparingen aan de gang.

De zet van Papandreou wordt algemeen op verbijstering onthaald, en niet het minst op de beurzen. In Frankfurt leed de Duitse DAX-index een verlies van 5 procent. De beurs van Parijs dook bij opening 3,11 procent in het rood en klokte uiteindelijk af op een verlies van 5,38 procent. De beurs van Amsterdam verloor 3,68 procent. De Footsie-100 in Londen noteerde een verlies van 2,2 procent.

In Brussel noteerde de Bel-20 3,7 procent verlies. Vooral de financiële aandelen deden het slecht. KBC verloor 11,5 procent, Dexia ging 15 procent in het rood. Ook in Frankrijk kregen de bankaandelen zware klappen.

Maar de grootste verliezen werden in Italië en Griekenland zelf opgetekend. Daar doken de beurzen zo'n 7 procent naar beneden. Ook op de Amerikaanse beurzen sloegen de beleggers aan het verkopen. De Dow Jones verloor 300 punten.