Japans parlementslid drinkt water uit kerncentrale

Een lid van het Japanse parlement heeft tijdens een televisieinterview een glas water gedronken dat afkomstig is uit de kerncentrale van Fukushima. Yasuhiro Sonoda, die ook regeringswoordvoerder is, wou aantonen dat de procedure om het radioactieve water te desinfecteren wel degelijk werkt. Maar hij was duidelijk nerveus en zijn handen beefden toen hij voor de ogen van de verzamelde pers van het water dronk.

Sonoda dronk van het water omdat de aanwezige journalisten maar bleven vragen naar bewijzen dat het gebied rond de kerncentrale van Fukushima veilig is. Maar hij leek er zelf niet helemaal gerust op. "Het gedesinfecteerde water drinken betekent niet dat de veiligheid gewaarborgd is. Daar ben ik me bewust van", zei Sonoda aan de journalisten. "Het beste middel is om de bevolking informatie te verschaffen."

Het water dat gebruikt werd om de reactoren en de turbines af te koelen, wordt ter plaatse gedesinfecteerd in een fabriek en daarna weer in de koelsystemen gepompt. Het water is bedoeld om planten water te geven, maar niet om van te drinken.

Maar de Japanse regering wil koste wat het kost aantonen dat de site van Fukushima Daiichi veilig is. Zo kondigde ze aan dat er op 12 november voor het eerst opnieuw journalisten zullen worden toegelaten op de site. De kernramp vond plaats op 11 maart van dit jaar. Bijna 8 maanden later mogen tienduizenden omwonenden in een straal van 20 kilometer rond de centrale nog steeds niet naar hun woning terugkeren.

De Japanse regering maakt zich sterk dat ze de kerncentrale tegen het eind van het jaar zal kunnen sluiten. Maar dat kan pas als de reactoren stabiel zijn en het water binnenin die reactoren niet langer kookt. Volgens nucleaire experts kan de volledige ontmanteling wel 30 jaar duren. In Japan is er nog steeds veel kritiek op de manier waarop de regering de aardbeving en tsunami en de gevolgen ervan inschatte. De vorige premier Naoto Kan diende om die reden zijn ontslag in.