Mauro krijgt geen verblijfsvergunning in Nederland

In Nederland moet de 18-jarige Mauro Manuel terug naar Angola, al kan hij nog een visum vragen voor één jaar om zijn studie af te maken. In het parlement zijn twee moties om voor hem een verblijfsvergunning te vragen, nipt verworpen.
Mauro verlaat de Tweede Kamer na de stemming.

Een motie vroeg minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers om gebruik te maken van zijn bevoegdheid een uitzondering te maken voor Mauro, de andere om een speciale regeling te maken voor Mauro en soortgelijke gevallen. Beide moties werden verworpen met 78 tegen 72.

Een motie om Mauro in Nederland te laten blijven in afwachting van een studievisum, werd door GroenLinks en D66 niet in stemming gebracht. Voor die motie is er waarschijnlijk wel een meerderheid, omdat de regeringspartij CDA ook voor is. De motie over het studievisum voor een jaar komt waarschijnlijk volgende week aan de orde.

Mauro kwam tien jaar geleden in Nederlands Limburg terecht, en groeide op bij een pleeggezin. Nu hij meerderjarig is, moet hij volgens de wet terug, en de regering wil geen uitzondering maken. Voor haar meerderheid is de coalitie van liberalen en christendemocraten afhankelijk van de partij van Geert Wilders, en die wil een strenge immigratiepolitiek. De christendemocraten zitten erg verdeeld met de kwestie, en volgens een peiling wil meer dan de helft van de Nederlanders dat Mauro blijft.

Meest gelezen