Wat verandert er op 1 november?

Wat verandert er op 1 november? Belangrijkste is dat Mario Draghi voortaan aan het hoofd staat van de Europese Centrale Bank. Maar ook in eigen land zijn er enkele nieuwigheden.

"Supermario" leidt voortaan de ECB

De Italiaan Mario Draghi, ook wel "supermario" genoemd, neemt vandaag het roer over van de Fransman Jean-Claude Trichet als hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB). Trichet (68) leidde de instelling uit Frankfurt de afgelopen acht jaar.

Draghi (64), een professor economie, was van 1984 tot 1990 directeur bij de Wereldbank en daarna 10 jaar directeur-generaal van het Italiaanse ministerie van Financiën. In 2006 werd hij gouverneur van de Italiaanse Nationale Bank. Van 2002 tot 2005 was de Italiaan Europees vicevoorzitter van zakenbank Goldman Sachs.

Niet-minimumpensioenen worden verhoogd

Alle niet-minimumpensioenen die zijn ingegaan voor 2011 worden verhoogd met 1,25%. Samen met de verhoging van de verhoging met 1% die er in september al was, komen deze pensioenen ook uit op een verhoging van 2,25%.

Supplement voor betalen met kredietkaart bij Lufthansa-groep

Luchtvaartmaatschappijen die deel uitmaken van de Lufthansa-groep (onder meer Brussels Airlines, Austrian Airlines, bmi en Swiss) vragen voortaan steeds een supplement van 7,5 euro als u met een kredietkaart betaalt. Dit was al van toepassing voor reservaties via het internet, nu wordt ze ook van toepassing op andere boekingen, onder andere in het reisagentschap.

EPC nodig voor verhuur Brusselse gebouwen

Eigenaars van een woning of kantoorruimte in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten voortaan een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen als ze het vastgoed willen verhuren. Die verplichting was sinds 1 mei ook al van kracht voor de verkoop van Brusselse woningen of kantoren.

Met het EPC komen kandidaat-huurders te weten hoe energiezuinig of -verslindend de aangeboden woning is. Op die manier wordt het objectief vergelijken van verschillende panden mogelijk gemaakt.
De nieuwe maatregel geldt in Brussel voor alle wooneenheden, ongeacht de oppervlakte, en voor alle kantoorruimtes van meer dan 500 vierkante meter.

Treinstations krijgen digitale reclameschermen

In 11 treinstations komen vanaf vandaag digitale reclameschermen waar zowel commerciële als informatieve boodschappen op zullen afgespeeld worden. Op de schermen zullen telkens 5 boodschappen van 6 seconden te zien zijn, die dan telkens herhaald worden. Tijdens die 30 seconden zullen 4 commerciële boodschappen getoond worden en 1 informatieve boodschap, bijvoorbeeld het weer, het nieuws of een oproep van Child Focus.
De LED-schermen zullen 70 inch groot zijn en komen in de stations Brussel-Noord, Brussel-Centraal, Brussel-Zuid, Gent-Sint-Pieters, Brugge, Mechelen, Leuven, Ottignies, Namen, Antwerpen en Luik.

Meest gelezen