"Europa moet reddingsplan absoluut uitvoeren"

Ook buiten Europa wordt slecht gereageerd op het Griekse voorstel om een volksraadpleging te houden over het Europese reddingsplan voor Griekenland. Zowel India, China als de VS vindt dat Europa moet doorgaan met het uitvoeren van het eerder goedgekeurde reddingsplan.

India betreurt de Griekse beslissing maar is ook kritisch. Voor hij afreisde naar de G20-top in Cannes, Frankrijk, zei de Indiase premier Manmohan SIngh (foto) dat "er veel meer moet gedaan worden" om het vertrouwen van de investeerders in de eurozone te herstellen. Hij riep de G20-leiders op om "vlot" de moeilijke beslissingen te nemen.

De woordvoerder van Barack Obama, Jay Carney, zit op dezelfde lijn. Ook hij vindt dat Europa nu moet doorgaan met het implementeren van de genomen beslissingen van vorige week.

China hoopt dat Europa het plan toch nog kan uitvoeren. Hong Lei, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei: "We hopen dat de EU de praktische maatregelen om de schuldencrisis te bezweren nu kan uitvoeren. China staat aan de zijde van de internationale gemeenschap en wil meewerken om de huidige economische problemen te overwinnen, economische groei te promoten en de financiële stabiliteit te behouden."