"Julian Assange kan worden uitgeleverd"

Het Britse gerecht heeft in beroep beslist dat Julian Assange, de man achter WikiLeaks, kan worden uitgeleverd aan Zweden. Hij wordt er beschuldigd van aanranding.

Assange wordt door twee voormalige medewerksters in Zweden beschuldigd van gedwongen en onbeschermde seksuele contacten in augustus 2010. Het Zweedse gerecht wil hem daarover ondervragen en er werd een aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Eind vorig jaar meldde de 40-jarige Australiër, die al langer ondergedoken leeft, zich bij het Britse gerecht. Hij zat een tijdje in de gevangenis en werd nadien op borgtocht vrijgelaten. Hij verblijft sindsdien onder huisarrest in Groot-Brittannië.

Het Britse gerecht buigt zich intussen over de vraag of Assange aan Zweden moet worden uitgeleverd. In een eerder vonnis had het gerecht al beslist dat Assange kon worden uitgeleverd, maar hij ging in beroep. Die uitspraak werd vandaag echter gehandhaafd. De verdediging van Assange heeft nu 14 dagen de tijd om te beslissingen of ze beroep aantekent bij het Britse Hooggerechtshof, de hoogste rechtsinstantie van het land.

De 40-jarige Australiër heeft de aantijgingen steeds ontkend en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn. De klokkenluiderswebsite WikiLeaks kwam in het nieuws nadat er massa's geheime diplomatieke documenten gepubliceerd werden. Die zogenoemde "cables" brachten heel wat regeringen en internationale instellingen in verlegenheid.