Acteur en cabaretier Rijk de Gooyer overleden

De Nederlandse acteur en cabaretier Rijk de Gooyer is op 85-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. De Gooyer is bekend van de "Johnny en Rijk-show" en filmrollen in "Soldaat van Oranje" en "De avonden".

Rijk de Gooyer is rond de middag thuis in zijn woning in Amsterdam in zijn slaap overleden. De acteur, cabaretier en verzetsstrijder leed aan alvleesklierkanker.

Rijk de Gooyer is een bekende naam uit de Nederlandse showbizzwereld in het tweede deel van de vorige eeuw. Als jongeman was hij actief in het verzetsleger. Hij maakte hij de bevrijding mee van het concentratiekamp Bergen-Belsen en de arrestatie van Heinrich Himmler.

Na de Tweede Wereldoorlog begon hij zijn carrière als cabaretier in het cabaret van Wim Kan. Vanaf 1952 was hij aangever van komiek Johnny Kraaijkamp. Het duo kreeg bij de AVRO een eigen televisieshow.

Als acteur maakte Rijk de Gooyer furore in speelfilms als "De inbreker", "Soldaat van Oranje", "De avonden", "Hoogste tijd", "Ciske de Rat" en "Naakt over de schutting". Hij werd tijdens zijn carrière onderscheiden met het Gouden Kalf (Nederlandse filmprijs) voor zijn oeuvre.

In de jaren 90 was Rijk de Gooyer te zien in de televisieserie "In voor- en tegenspoed". De Gooyer is ook bekend van de reclamespot "Foutje, bedankt (Reaal)" en hij scoorde eind de jaren 60 met Johnny Kraaijkamp een carnavalshit met "De bostella".