Ai Weiwei moet 1,7 miljoen euro boete betalen

De Chinese kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei moet binnen 15 dagen een boete van 1,7 miljoen euro aan de Chinese autoriteiten betalen omdat hij zich via zijn bedrijf schuldig gemaakt zou hebben aan belastingontduiking.

Ai Weiwei (archieffoto) zegt dat hij onschuldig is en dat hij de boete pas wil betalen wanneer de overheid harde bewijzen levert. De kunstenaar kan zijn eigen boekhouding niet meer bekijken omdat die in beslag genomen is.

"Ik heb nooit een van de contracten van het bedrijf getekend of de financiële rapporten bekeken, dus ik heb hier echt geen zicht op", vertelde de kunstenaar aan BBC News.

Ai Weiwei zat eerder dit jaar drie maanden in de gevangenis. Hij werd volgens de autoriteiten uiteindelijk vrijgelaten omdat hij bekend zou hebben dat hij belastingen ontdoken had.