Alexis Jenni wint met debuut de Prix Goncourt

Alexis Jenni (48) heeft met zijn debuutroman "L'art français de la guerre" de Prix Goncourt gewonnen. De Prix Goncourt is de meest prestigieuze Franse literatuurprijs.

Het is opmerkelijk dat de prijs naar een debuutroman gaat. In de roman laat een jonge verteller die in het begin van de golfoorlog in Irak het startschot ziet van de Derde Wereldoorlog een oorlogsveteraan aan het woord. Hij probeert zo te ontdekken wat oorlog echt is.

Jenni is een leraar biologie uit Lyon die zichzelf tot nu vooral als "een zondagsschrijver" omschreef. Jenni was topfavoriet voor de prijs. Van de 640 pagina's tellende roman zijn al 56.000 exemplaren verkocht. Van een winnaar van de Prix Goncourt worden gemiddeld 400.000 exemplaren verkocht.

De Prix Renaudat, die tegelijk met de Prix Goncourt wordt uitgereikt, is voor "Limonov" van Emmanuel Carrère.

Meest gelezen