Europa draait Papandreou de duimschroeven aan

In de Zuid-Franse badstad Cannes wordt internationaal topoverleg over de Griekse schuldencrisis gehouden, nog voor een top van de G20, de 20 grootste industrielanden. De EU bevriest de goedgekeurde uitbetaling van 8 miljard noodhulp.

In eerste instantie was er overleg tussen de Franse president Nicolas Sarkozy, de Duitse kanselier Angela Merkel, Europees president Herman Van Rompuy, voorzitter José Manuel Durão Barroso van de Europese Commissie, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker en IMF-topvrouw Christine Lagarde.

Daarna mocht de Griekse premier Papandreou zich komen verantwoorden voor zijn verrassende beslissing om een referendum te organiseren over het drastische reddings- en besparingsplan dat hij met de EU is overeengekomen en dat wereldwijd tot heel wat onrust op de financiële markten heeft geleid. Papandreou werd meteen zwaar onder druk gezet: de reeds toegekende 8 miljard noodhulp wordt bevroren tot aan het referendum. Dat zou echter in december worden georganiseerd, en niet in januari.

Mochten de Grieken het reddingsplan afwijzen, zullen de gevolgen volgens Commissievoorzitter Barroso onvoorspelbaar zijn. "Zonder een ja van Griekenland zullen levensomstandigheden voor de Grieken penibel worden, vooral voor de kwetsbaren. De gevolgen daarvan zijn onmogelijk te voorspellen."

In tegenstelling tot gisteren blijken de beurzen het vandaag iets beter te doen. In Brussel eindigt de Bel-20 0,55 procent hoger, de CAC40 in Parijs 1,38 procent, de AEX in Amsterdam 0,68 procent, de DAX in Frankfurt 2,04 procent, de FTSE100 in Londen 0,98 procent en de FTSE/MIB in Milaan 1,97 procent.

Ook in New York lijkt er weer iets meer optimisme te heersen. De Dow Jones is vanavond1,5 procent hoger gesloten.

In Griekenland heerst wel nog onrust. De Athex Compo op de beurs van Athene is 0,93 procent lager gesloten. 

Meest gelezen