Israël versnelt bouw van nederzettingen

Israël gaat de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem versneld uitvoeren en gaat ook tijdelijk geen geld meer doorstorten naar de Palestijnse overheid. De beslissingen zijn een reactie op het goedgekeurde lidmaatschap van de Palestijnen bij de Unesco.

Maandag keurde de Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, het lidmaatschap van de Palestijnen goed, ondanks tegenkanting van Israël en de Verenigde Staten. De VS, een van de belangrijkste geldschieters van de Unesco, had er vooraf mee gedreigd om de geldkraan dicht te draaien en liet na de goedkeuring verstaan dat het dat voornemen zou uitvoeren.

Ook Israël is niet te spreken over de goedkeuring van het lidmaatschap van de Palestijnen en noemde de stemming "een tragedie". De Israëlische regering heeft nu beslist om de bouw van 2.000 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en het oosten versneld uit te voeren en om tijdelijk de overdracht van financiële middelen naar de Palestijnse Autoriteit te bevriezen.

Volgens de Israëlische regering zijn de maatregelen een antwoord op "unilaterale pogingen om Israël bij de Verenigde Naties en elders op de internationale scène te confronteren". De acties van de regering moeten de Palestijnen onder druk zetten. "Ze zouden hun tijd niet moeten verspillen door al deze manoeuvres, ze zouden moeten voortgaan met onderhandelen", zegt woordvoerder Yigal Palmor aan de BBC.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat de versnelde bouw van de nederzettingen ook tot een versnelde breuk in het vredesproces zal leiden.

Momenteel wonen zowat 500.000 mensen in nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. De nederzettingen worden onder het internationale recht als illegaal beschouwd, maar Israël spreekt dat tegen.