Italië neemt nieuwe maatregelen

De Italiaanse regering heeft gisteravond op een bijzondere ministerraad een aantal nieuwe economische maatregelen genomen, onder Europese druk. Maar een echt definitief plan voorleggen op de G20, kan Berlusconi nog niet. De druk op de premier zwelt intussen aan.

Italië wilde vandaag op de G20 in Cannes een decreet voorstellen met maatregelen om de staatsschuld te verminderen en de economie te stimuleren. De Italiaanse regering hield daarom gisteravond spoedberaad.

Zo'n decreet is er echter niet. Op de bijzondere ministerraad werd wel een pakket aan nieuwe maatregelen aangenomen, waaronder privatiseringen en de verkoop van onroerend goed in de handen van de overheid.

Het pakket dat gisteren werd aangenomen, zal nu als een amendement aan de algemene begrotingswet worden toegevoegd. Die ligt op 15 november voor een eerste stemming voor in de Senaat.

Dat betekent dat de maatregelen dus nog niet meteen van kracht zullen zijn en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi vandaag op de G20 nog geen definitief plan kan voorleggen waarmee hij de economische crisis denkt te kunnen aanpakken.

Berlusconi staat al geruime tijd onder druk van de andere Europese leiders om de economische malaise in zijn land kordater aan te pakken. Ook binnen zijn eigen partij groeit de kritiek. Een groep parlementsleden uit zijn partij heeft al gevraagd dat hij zou opstappen als premier. De voorbije dagen stapten ook twee belangrijke partijleden op.