Leuven tekent beroep aan tegen bouwvergunning Uplace

De stad Leuven gaat in beroep tegen de bouwvergunning voor Uplace, het grootschalige winkelcentrum vlak bij het viaduct van Vilvoorde. De Vlaamse regering kende die vorige week toe. Leuven ziet het project met lede ogen tegemoet, maar burgemeester Louis Tobback (SP.A) is hoopvol. "Projectontwikkelaar Bart Verhaeghe grossiert in vernietigingen bij de Raad van State."

Uplace is een project van projectontwikkelaar Bart Verhaeghe, de man achter voetbalclub Club Brugge. Het is een reconversieproject van nooit geziene omvang. Op een oppervlakte van 200.000 vierkante meter komen er winkels, kantoren, restaurants, een theater en een hotel. Zelfstandigenorganisatie Unizo, maar ook de Bond Beter Leefmilieu (BBL), Groen! en de steden Vilvoorde en Leuven zijn tegen.

De stad Leuven onderneemt nu ook actie. Leuven wil inzage in de bouwvergunning en is van plan om tegen de vergunning beroep aan te tekenen. Burgemeester Louis Tobback schermt met de leefbaarheid van zijn binnenstad, en meer bepaald de Leuvense handelszaken. "Uit vroegere studies is gebleken dat Uplace een zeer zware invloed zal hebben op het centrum van Mechelen en Vilvoorde, en in mindere mate ook op dat van Leuven. Maar zelfs indien het project maar in mindere mate invloed heeft op Leuven, dan nog is het te veel", aldus Tobback.

"Zij spreken over 8 miljoen klanten per jaar. Dat is zowat heel België dat 1 keer per jaar naar Uplace zal komen. Iemand zal die rekening betalen", werpt Tobback op. "Waarom 4 kilometer bijkomende file per dag creëren - als een soort van permanente Batibouw of autosalon - om je steden kapot te maken?"

"Maak me nog niet te veel zorgen"

"Ik begrijp de Vlaamse regering niet. Blijkbaar heeft ze een onstuitbare neiging om de Oosterweeldossiers op te stapelen. Bovendien grossiert mijnheer Verhaeghe in vernietigingen door de Raad van State en dergelijke. Kijk maar naar de opeenvolgende virtuele stadions die hij voor Club Brugge zou bouwen, daar is hij ook al aan zijn 3e vernietiging toe. Ik maak me dus nog niet te veel zorgen dat Uplace er in 2015 zal staan", besluit Tobback.

Uplace heeft dan wel een bouwvergunning, een milieuvergunning is er nog niet. De provincie Vlaams-Brabant weigerde die in september af te leveren. Het is nu wachten op een uitspraak in beroep. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) doet in januari uitspraak over de zaak.