Recordaantal faillissementen voor oktober

Vorige maand gingen er 1.123 bedrijven failliet in België. Dat meldt het handelsinformatiekantoor Graydon. Het cijfer ligt een kwart hoger dan in oktober vorig jaar. Nooit lag het cijfer voor een oktobermaand zo hoog. Vooral de kleinhandel wordt steeds vaker getroffen. En het ergste lijkt nog niet in zicht.

Het staat overigens zo goed als vast dat het aantal faillissementen op jaarbasis dit jaar hoger zal liggen dan vorig jaar. Na tien maanden staat de teller op 8.728 faillissementen, een voorsprong van bijna 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verwachting is dat voor het eerst dit jaar de drempel van 10.000 faillissementen overschreden zal worden.

Vooral de kleinhandel heeft het zwaar. Daar stijgt het aantal faillissementen met bijna 9 procent. "Het gaat daarbij om de kruidenier om de hoek, de bakker en de kapper", zegt Eric Van den Broele van Graydon.

Het is nog altijd de horecasector die het grootste aantal faillissementen levert. Het gaat hier om een stijging met 5 procent. Ook de transportsector doet het niet goed.

Van den Broele wijt de slechte cijfers aan verschillende factoren. "In het begin van het waren er de prijsstijgingen, waardoor de mensen gingen beknibbelen. Daar kwamen dan de bankencrisis en een vertrouwenscrisis bovenop." Van den Broele vreest dat het ergste nog niet achter de rug is. "Pas over een maand of 4, 5 verwachten we een piek wat betreft het aantal faillissementen."