Was kandidaat-president Perry stomdronken?

Rick Perry, huidig gouverneur van Texas en een van de Republikeinse presidentskandidaten, legt een bijzonder hobbelig parcours af in de race naar het Witte Huis. Recent nog door (opnieuw) te twijfelen aan de authenticiteit van Obama’s geboorte-akte en nu door de speech die hij enkele dagen geleden gaf in New Hampshire. Was de Texaan dronken of onder invloed van medicatie?

Beelden van een compilatie van de bewuste toespraak worden op YouTube massaal bekeken en bediscussieerd. Een woordvoerder van Perry beweert dat hij gewoon enorm gepassioneerd was op het moment van zijn speech, maar de twijfel binnen de Republikeinse partij lijkt toe te nemen. Onder meer door zijn slechte prestaties in televisiedebatten en recent nog door zijn interview op de website Parade. Daarin blaast hij de controverse rond Obama’s geboortecertificaat nieuw leven in door de authenticiteit ervan in vraag te stellen.

En nu is er dus het filmpje van zijn speech, waarop een Perry te zien is die lacht om zijn eigen moppen en breed gesticulterend probeert het publiek naar zijn hand te zetten. Dit in combinatie met de gekke bekken die hij trekt, sterkt de vermoedens dat hij onder invloed was van alcohol of medicatie. Dat laatste is niet onmogelijk, want hij moet pijnstillers slikken nadat hij onlangs aan zijn rug werd geopereerd.

"I'll have what he's havin'"

Alcohol, medicatie of een combinatie van de twee, de Amerikaanse media smullen van dit nieuwste incident. Vooral in de populaire talkshows wordt Perry door de mangel gehaald.

In “Morning Joe” op MSNBC heeft de co-host het over “een heel merkwaardig gedrag”. Joe Scarborough sluit af met de beroemde woorden van Nora Ephron: “I’ll have what he’s havin’”.
Ook voor Jon Stewart van de “Daily Show” komt de speech als een godsgeschenk. “Het beste scenario: Perry was dronken tijdens zijn speech. Het slechtste scenario: Perry was bloednuchter tijdens zijn speech en alle andere keren dat hij te zien was, was hij dronken.”
Jay Leno van “The Tonight Show” stelde de volgende vraag aan het publiek: “Wie denkt er allemaal dat het Rick Perry is? En wie van jullie denkt dat het Charlie Sheen is?”

Aan journalisten in Iowa heeft Perry verklaard dat hij zich heel goed voelde tijdens zijn speech. “Ik heb het gevoel dat mijn boodschap is aangekomen.” Of hij het dan niet erg vindt dat de beelden van zijn speech negatief worden onthaald? “Ach, het publiek in de zaal was gewoon geweldig”, zegt de Texaanse gouverneur. “En met videobeelden kan je aan alles een draai geven. Ik voelde mij heel goed op dat moment en dat is het enige wat telt.”

lees ook