"Griekenland niet te allen prijze in eurozone"

"Als het de wens is van de Grieken om uit de eurozone te stappen, dan kunnen we hen niet tegenhouden." Dat heeft de voorzitter van de eurozone gezegd, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker. Volgens Europees parlementslid Guy Verhofstadt is dat geen goed idee.

Een Griekse exit uit de euro was tot nu toe niet bespreekbaar voor de EU-leiders. Maar nu premier Papandreou zelf met een referendum op de proppen is gekomen, lijkt het alsof hij een doos van Pandora heeft geopend. De Franse president Sarkozy en de Duitse kanselier Merkel oefenden al druk uit op Papandreou: het referendum moet dan maar gaan over de vraag of de Grieken zelf nog in de eurozone willen blijven.

"We willen alles doen om de Grieken bij de euro te houden, maar als het de wens is van de Grieken om uit de euro te stappen, dan kunnen we hen niet tegenhouden", zei Juncker in een interview met de Duitse zender ZDF. "De problemen in Griekenland mogen niet leiden tot een permanente rit op de roetsjbaan."

"Griekenland is slechts aanleiding voor crisis"

Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees parlement, waarschuwt ervoor dat de crisis "enkel erger zal worden, zolang er geen werk wordt gemaakt van een echte economische en fiscale unie". Hij is het er niet mee eens dat een eurozone zonder de Grieken een optie is.

"De Griekse problemen zijn slechts de aanleiding van de eurocrisis. De echte oorzaak is dat er één munt is, maar er zijn nog steeds 17 markten", zegt Verhofstadt in "De ochtend".

Verhofstadt is al jarenlang een voorvechter van meer Europese integratie. "De eurocrisis zal voort woeden zolang er geen grote stap voorwaarts wordt gezet naar een echte unie. Er moet een volwaardige economische regering komen. Dat is geen maatregel op de lange termijn. Zodra de Europese leiders aankondigen dat er een economische en fiscale unie in de steigers wordt gezet, zullen de markten bedaren."

Verhofstadt vindt het Griekse referendum een slechte zaak. "Dit heeft weinig te maken met democratie. Papandreou speelt een politiek spel om de oppositie tegemoet te komen. Maar als een huis in brand staat, vraag je toch ook niet eerst aan de omstanders of je mag blussen en wié er mag blussen?" Een Griekse exit uit de eurozone zou de problemen alleen nog maar erger maken, zegt Verhofstadt. "Dan zou meteen de aanval worden ingezet op de volgende."

"Een referendum, Europa dat de noodhulp aan Griekenland bevriest, ... Ik hoor alleen maar slechte ideeën", is Verhofstadt pessimistich.