Belgen dateren oudste rotstekeningen Noord-Afrika

Belgische archeologen hebben nabij Egypte de oudste rotstekeningen van Noord-Afrika blootgelegd. De rotstekeningen werden zes jaar geleden al ontdekt, maar zijn nu pas exact gedateerd.

De onderzochte rotstekeningen bevinden zich niet ver van de stad Qurta, op de oostoever van de Nijl. Ze zijn minstens 15.000 jaar oud. Ze zijn aan de hand van sedimenten gedateerd aan de Gentse universiteit.

De gravures dateren uit het steentijdperk. Dat is dezelfde periode als de rotstekeningen in Lascaux in Frankrijk en Altamira in Spanje. Archeologen kunnen nu verder onderzoeken of er een verband is tussen de rotstekeningen in Europa en Noord-Afrika.

In de omgeving van Qurta is al 13 jaar een Belgisch team van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis actief. De rotstekeningen werden onderzocht in samenwerking met de Amerikaanse Yale universiteit en de universiteit van Gent.