Cubanen mogen weer huizen kopen of verkopen

Cubanen mogen binnenkort voor het eerst in 50 jaar huizen kopen en verkopen. Dat heeft de communistische partijkrant Granma gemeld. Sinds vorige maand mogen Cubanen ook al auto's kopen of verkopen.

De maatregel maakt deel uit van een reeks hervormingen die president Raúl Castro wil doorvoeren om de economie er weer bovenop te krijgen en moet ook het woningtekort op Cuba aanpakken. Op het Caraïbische eiland zijn er ongeveer 1 miljoen woningen tekort.

Bijna 80 procent van de Cubanen bezit een woning. Tot nog toe was het voor de Cubanen alleen via een ingewikkeld en informeel uitwisselingssysteem mogelijk om van huis te veranderen. Om elke speculatie te vermijden, bepaalt de nieuwe wet dat elke particulier slechts eigenaar zal mogen zijn van een hoofdwoning en een tweede verblijf.

Later dit jaar komt er ook nog een wet over de faciliteiten om naar het buitenland te reizen.