ECB verlaagt rente onverwacht naar 1,25%

De Europese Centrale Bank heeft besloten om de basisrente, dat is de belangrijkste rentevoet, met 25 punten te verlagen tot 1,25 procent. Dat is een onverwachte beslissing die ingegeven is door de lagere groeiverwachtingen. De beurzen reageren positief.

Sinds 1 november is Jean-Claude Trichet niet langer voorzitter van de ECB. Hij wordt opgevolgd door de Italiaan Mario Draghi. Die komt dus meteen met een verrassing.

De basisrente stond op 1,5 procent en wordt nu verlaagd naar 1,25 procent. Het is de bedoeling om zo de vraag aan te wakkeren en dus de economie aan te zwengelen. In juli had de ECB nog de omgekeerde beslissing gemaakt, de rente ging van 1,25 naar 1,5. Toen kreeg Trichet daar kritiek voor.

"Lagere groei aan de basis"

De beslissing om de rente met 25 basispunten te verlagen werd volgens Mario Draghi, de kersverse voorzitter van de ECB, unaniem genomen. Op een persconferentie zei hij dat de beduidend lagere groeiverwachtingen in de eurozone hebben geleid tot de verrassende renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB).

Draghi zei dat de economische groei in de eurozone naar verwachting "zeer matig" zal zijn in de tweede helft van dit jaar, nu de regio kampt met een schuldencrisis.

Ook onder Draghi zal de ECB staatspapier van in moeilijkheden verkerende eurolanden blijven opkopen, maar Draghi zei wel dat het aankoopprogramma tijdelijk en beperkt in omvang is.

Beurzen klimmen hoger

De Europese aandelen, en dan vooral de financiële aandelen,  hebben gunstig gereageerd op de renteverlaging van de ECB en de verwachting dat Griekenland dan toch geen referendum zal houden.

In Londen sloot de FTSEurofirst 300 van de Europese aandelen twee procent hoger na oorspronkelijk 1,6 procent gedaald te zijn. De bankaandelen deden het nog beter en wonnen 3,6 procent gemiddeld. De Franse bank BNP Paribas sloot zelfs 8,7 procent hoger. De FTSE 100 won 1,1 procent.

In Parijs sloot de CAC 40 2,7 procent hoger, in Frankfurt ging de DAX 2,8 procent hoger. De Brussels beurs kende een bewogen dag maar sloot uiteindelijk 2,5 procent hoger. De enige daler in de Bel20 was Dexia dat 4,4 procent moest prijsgeven.

Ook de Griekse beurs deed het goed: de Athex-index sloot 1,87 procent hoger, de bankaandelen sloten gemiddeld zelfs
2,8 procent hoger.

Meest gelezen