Grieken krijgen geen geld meer tot na referendum

Het Griekse referendum over het Europese reddingsplan komt er al op 4 of 5 december, dat is vroeger dan verwacht. In afwachting wordt de uitbetaling van 8 miljard euro noodhulp bevroren. Dat is gebleken na topoverleg in de aanloop naar de G20-bijeenkomst in Cannes. Over het onderwerp van het referendum heerst nog grote onenigheid.

De Griekse premier Giorgos Papandreou wekte erg veel wrevel door een referendum aan te kondigen. Reden genoeg voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy om gisteravond spoedoverleg te houden in Cannes. Daar vindt vandaag en morgen een bijeenkomst van de G20 plaats, dat zijn de 19 rijkste industrielanden en de Europese Unie. Die top staat grotendeels in het teken van de eurocrisis.

Eerst leek de Griekse regering van plan om het referendum begin 2012 te houden. Maar dat zou betekenen dat de onzekerheid nog minstens twee maanden over de euro zou hangen.

Nu is afgesproken dat het referendum op 4 of 5 december wordt gehouden. "De vraag gaat over de Europese toekomst van Griekenland", zegt Sarkozy. Ook Merkel vindt dat de Grieken in de volksraadpleging moeten beslissen of ze willen dat hun land in de eurozone blijft.

Vanuit Europa komt dus de druk om "in of uit de eurozone" als vraag te kiezen. Zo is de kans groter dat het antwoord "ja" wordt. De andere optie is namelijk of de Grieken het Europese reddingsplan aanvaarden, een vraag waarbij het nee-kamp het vermoedelijk zou halen. Ook Papandreou lijkt bereid om de eerste mogelijkheid als vraag te kiezen, maar hij krijgt in eigen land forse tegenwind, onder meer van minister van Financiën Venizelos. "Het lidmaatschap van de eurozone kan en mag niet van een referendum afhangen", zei hij deze morgen. Morgen is er in het Griekse parlement een vertrouwensstemming over de regering-Papandreou.

De uitbetaling van een schijf van 8 miljard euro, die Griekenland deze maand uitbetaald zou krijgen, is in elk geval geblokkeerd tot na het referendum. Daarmee wordt Griekenland nog meer onder druk gezet.