Griekenland beroert de geesten in Cannes

In de Zuid-Franse badplaats Cannes is de tweedaagse top begonnen van de 20 rijkste industrielanden. In principe liggen op de top verschillende onderwerpen op tafel, zoals een groenere economie, maar de meeste aandacht gaat naar de problemen van Griekenland en de eurozone.

De Franse president Nicolas Sarkozy is de gastheer op deze G20, die vertegenwoordigers van 's werelds grootste economieën rond de tafel brengt. Voor aanvang van de top had Sarkozy nog een aparte ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama.

Obama heeft niet veel in de aanbieding voor de Europeanen. Ook de VS gaat immers gebukt onder een schuldencrisis en moet de broeksriem aanhalen. Toch zou Obama graag helpen, want ook de eurocrisis heeft een negatieve impact op zijn land. De crisis weegt wereldwijd op de beurzen en staat een economisch herstel in de weg.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met Sarkozy zei Obama dat "Europa al enkele belangrijke stappen heeft in de richting van een allesomvattende oplossing", maar ook dat op de G20 meer concreet zal moeten worden beslist hoe het plan effectief zal worden uitgevoerd.

Op de G20 zou het vooral gaan over de economie wereldwijd, maar de focus ligt dus vooral op Europa. Intussen is voor het eerst openlijk gesproken over de optie dat Griekenland uit de eurozone zou stappen, maar het is niet duidelijk hoe dat precies in zijn werk zou moeten gaan, en er wordt gevreesd voor een domino-effect waarbij daarna andere landen in het vizier zouden komen, zoals Spanje en Italië.

Het laatste nieuws uit Griekenland dat een referendum er dan misschien toch niet zal komen, heeft geleid tot enige opluchting. Maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft nuchter: "Voor ons tellen alleen de daden. Belangrijk voor ons is dat er vlug een ja komt voor de beslissingen van 27 oktober."